Világpolitikai Információk Adatbázisa (VPI)

A könyvtárban az 1970-es évek közepén indult meg a rendszeres nemzetközi politikai, gazdasági információgyűjtés és -szolgáltatás. A 2011-ig épített szakirodalmi adatbázis több száz kiemelkedő szakmai jelentőségű külföldi – angol, német, francia és orosz nyelvű – társadalomtudományi szakfolyóiratban valamint tanulmánykötetekben, monográfiákban megjelent tudományos igényű tanulmány formai és tartalmi feltárásával készült. Jelenleg mintegy 85 ezer elemzés adatait kínáljuk az érdeklődőknek.

Használatát különösen ajánljuk az elmúlt 35 esztendő legfontosabb nemzetközi politikai, gazdasági, biztonságpolitikai folyamatainak, a terrorizmus, a fenntartható fejlődés és a nemzetközi szervezetek, Európa és Kelet-Közép-Európa társadalmi-gazdasági átalakulásának témakörében kutatást végző felhasználóinknak.

Az adatbázis használatakor figyelembe kell venni, hogy a bibliográfiai rekordokhoz nemcsak kulcsszavakat, hanem rövid tartalomi összefoglalókat is kapcsoltunk, így a keresés során érdemes az összetett keresési opciót választani és minél több releváns keresőszóval, illetve csonkolással (*?) pontosítani a keresést. Mivel az adatbázisnak nincsenek egységes tárgyszavai és egységes névindexe, személy vagy földrajzi nevek keresésekor javasoljuk ellenőrizni a nevek helyes formáját a böngészőben.

A tartalmi feltárás alapjául szolgáló folyóiratok és tanulmánykötetek megtalálhatók a könyvtár állományában, és raktári lekérés után térítés ellenében fénymásolhatók, illetve saját digitális fényképezőgéppel fotózhatók.