PRESSDOK – hazai sajtófigyelő adatbázis

A könyvtár 1989 óta szemlézi a magyar sajtó híreit. A hazai politikai, gazdasági, jogi és egyéb társadalomtudományi, valamint kulturális témájú írásokat felölelő Pressdok adatbázisban több mint száz sajtótermék: napilapok, hetilapok és szakfolyóiratok elsősorban politikai, gazdasági és közéleti témájú cikkeinek, tanulmányainak bibliográfiai és tartalmi leírása található meg. Az adatbázis havonta átlagosan ötezer írás adataival bővül, s ma már közel 1 300 000 hírösszefoglalót tartalmaz.

Az adatbázis segítségével naprakészen nyomon követhetők a belpolitikai és gazdasági folyamatok, vezető személyiségek nyilatkozatai továbbá a pártok, politikai, gazdasági és érdekvédelmi szervezetek állásfoglalásai, véleményformáló kutatók elemzései. Bibliográfiai rekordjaink szabadszöveges tartalmi összefoglalókat és tárgyszavakat tartalmaznak, így az adatbázis kiválóan alkalmas egy-egy téma sajtóhátterének elemzésére, annak feltárására, hogy a nagyvilág és az Európai Unió eseményei milyen visszhangot kaptak a magyar sajtóban, illetve, hogy a magyarországi politikai, gazdasági történések hogyan tükröződnek a hazai sajtótermékekben. Mivel az adatbázis építése a rendszerváltáskor indult, egyedülálló módon öleli fel az elmúlt közel negyedszázad politikai, gazdasági és közéleti fejleményeit.

Az adatbázis használatakor figyelembe kell venni, hogy a bibliográfiai rekordokhoz rövid tartalmi összefoglalókat és kulcsszavakat kapcsoltunk, így a keresés során érdemes az összetett keresési opciót választani és minél több releváns keresőszóval, illetve csonkolással (*?) pontosítani a keresést. Mivel az adatbázisnak nincsenek egységes tárgyszavai és egységes névindexe, személy vagy földrajzi nevek keresésekor javasoljuk ellenőrizni a nevek helyes formáját a böngészőben. Emellett, mivel az adatbázis már milliós nagyságrendben tartalmaz rekordokat, az időbeli szűkítés is hasznos lehet a túl nagy találati lista elkerülése érdekében.

Az adatbázisban feldolgozott sajtótermékek a könyvtár állományában nyomtatott formában találhatók meg, és a raktári lekérés után térítés ellenében fénymásolhatók, illetve saját digitális fényképezőgéppel fotózhatók.