HUNDOK – külföldi sajtófigyelő adatbázis

Az adatbázis 1991 óta szemlézi a külföldi sajtó magyar vonatkozású valamint a kelet-közép-európai régió országairól szóló elemző cikkeit és dolgozza fel azok forrásadatait illetve tartalmát. E szolgáltatás keretében a világ több mint 20 jelentős napi- és hetilapját dolgozzuk fel, köztük a szomszédos országok magyar nyelven megjelenő egyes sajtótermékeit.

A válogatott sajtóelemzésekből megtudhatjuk, mit tart fontosnak a világ Magyarország és a kelet-közép-európai régió eseményei közül, s melyek a legfontosabb globális politikai és gazdasági folyamatok. Az adatbázis havonta átlagosan 700-800 cikk adataival bővül, s ma közel 160 000 írás adatait tartalmazza.

Az adatbázis abban az esetben nyújt segítséget, ha egy-egy magyarországi vagy régióbeli esemény külföldi sajtóvisszhangját szeretnék feltérképezni, a határon túli magyarsággal kapcsolatos cikkekben szeretnének elmélyülni, vagy a világ illetve az Európai Unió eseményeinek külföldi sajtójára vagyunk kíváncsiak.

Az adatbázis használatakor figyelembe kell venni, hogy az abban feltárt cikkek – a határon túli magyar újságok kivételével – angol, német, francia és orosz nyelvűek. Feldolgozáskor magyar nyelvű tartalmi összefoglalók készülnek a cikkekhez, és az azokban előforduló szavakra lehet keresni. A keresés során ajánlott a csonkolás (*?) a találati lista bővítése érdekében. Szükség szerint érdemes a bőséges a találati halmaz nyelvi és időbeli szűkítését alkalmazni.

Az adatbázisban feldolgozott sajtótermékek a könyvtár állományában nyomtatott formában találhatók meg, és a raktári lekérés után, térítés ellenében fénymásolhatók illetve saját digitális fényképezőgéppel fotózhatók.