Különleges szolgáltatások

A fogyatékossággal élők számára térítésmentes a könyvtár használata.

A mozgássérült olvasóink beléptetéséhez előzetes egyeztetés szükséges, mert az épületbe belépni az északi oldalon található XVII-es és a déli oldalon található I-es kapun van lehetőség. Ezt megtehetik a (+36-1) 441-4133 telefonszámon, vagy a beiratkozas@ogyk.hu e-mail címen. Munkatársaink – az előzetes egyeztetést követően – várni fogják a parlament kijelölt kapujánál és elkísérik a könyvtárba a mozgássérült olvasókat. Segítenek információkat, adatokat keresni az adatbázisokban, gondoskodnak a másolatok, szkennelések elkészítéséről, elkészíttetéséről.

A mozgássérültek részére mellékhelyiséget a főemeleten (főemelet 68 szoba mellett) az ülésterem közelében alakítottak ki, ahová a könyvtár munkatársai átkísérik az olvasót.

Látássérült olvasóink olvasási tevékenységét elektronikus olvasókészülékek (nagyítógép és felolvasógép) segítik.  Az olvasókészüléket a könyvtár katalógusfolyosóján lehet használni.

A nagyítógép (Eclipse) akár 30-szorosára nagyítja fel a kívánt szövegoldalakat. A 15”-os képernyő vibrálás- és sugárzásmentes, a dőlésszöge változtatható. A monitor alatt található egy mozgatható tálca, amelyet le-fel-jobbra-balra egyaránt lehet mozgatni. A dokumentumot a tálcára kell helyezni, és ezután lehet kiválasztani a nagyítás kívánt méretét. Igény szerint választható meg a betűk és a háttér színe, továbbá sorvezető segíti az olvasást.

A felolvasógép (poet compact) a ráhelyezett könyv vagy folyóirat oldalait olvassa fel. A készülék automatikusan felismeri a behelyezett olvasandó dokumentum irányát. Szabályozható a felolvasás sebessége, a feldolgozott oldalakat a gép tárolja és igény további hordozóra (kazetta) kiírja. A készülék nagy memóriával rendelkezik, több mint 500 000 gépelt oldal tárolására alkalmas.  Választható nyelvek: magyar, német és angol.