Projektzáró sajtóreggeli a könyvtárban

A Digitális Törvényhozási Tudástár 2. című, 450 millió forint európai uniós forrásból megvalósuló könyvtári projekt finisében, szeptember 24-én került sor az Országházban arra a sajtóreggelire, melyen a résztvevő újságírók megismerhették legújabb digitalizálási programunk eredményeit.A két éves projekt részeként az Országgyűlési Könyvtárban csaknem kétmillió oldalnyi dokumentum digitalizálása történt meg egy jelentős hardverfejlesztéssel összekapcsolva, valamint egy digitalizálási műhely is létrejött jövőbeli hasonló léptékű digitalizálási projektek támogatására.

A projekt során digitalizált dokumentumok legnagyobb része országgyűlési anyag és a 60 000 tételt felölelő parlamenti (ún. Soltész-) bibliográfia, de most válik bárki számára megismerhetővé a Steindl-tervtár, azaz az Országház tervezéséhez és építéséhez kapcsolódó több százezer oldalnyi terv- és iratanyag is.

A sajtótájékoztatón felszólalt Bellavics István, az Országgyűlési Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának igazgatója, majd a könyvtár igazgatója, Markója Szilárd és helyettese, Redl Károly ismertette a projekt részleteit.

A sajtóreggeliről több sajtóorgánum is beszámolt, így az MTI, az Inforadio, a Kultúra.hu, a Magyar Hírlap, a Metropol, és a Blikk is.

sajtoreggeli_dtt2